Duurzame dromen

Duurzaam slapen, kan dat?

Wanneer ik nu naar mijn eigen aankoopgedrag kijk- in vergelijking met een aantal jaar geleden – is er écht veel veranderd. Ik let nu veel meer op wat ik koop in de supermarkt: niet te veel bewerkte producten, maar als het moet dan kies ik voor zo min mogelijk toegevoegde suikers, zout, E-nummers etcetera. Het liefst koop ik biologische groenten en veel minder vlees. Ook bij het kopen van kleding let ik er tegenwoordig op hoe en waar het gemaakt én verkocht wordt. Sommige winkels worden gemeden, vanwege de (vermeende) slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken, sommige winkels worden op internet opgespoord en in de vakantie bezocht. Daarom verbaast het me ook niet dat er heel af en toe klanten in mijn winkel vragen naar duurzaam slapen. Want ja: duurzaam slapen…dat kan ook!

Voor de collectie van de Droomfabriek let ik er steeds meer op dat de leveranciers duurzaam ondernemen. Persoonlijk vind ik het niet alleen belangrijk dat ze nauwkeurig in de gaten houden waar de grondstoffen vandaan komen, maar ik vind het ook belangrijk dat ze verantwoordelijk met eigen medewerkers omgaan. Bij nieuwe leveranciers is het een standaard vraag geworden, bij leveranciers waar ik al lang mee werk is het elke keer weer gespreksonderwerp. Sommige leveranciers zijn er al heel ver mee, zoals Auping. Andere leveranciers zijn heel duurzaam, zonder dat ze dat naar buiten brengen, omdat ze altijd al zo gewerkt hebben.

Het is daarom eigenlijk heel opvallend, hoe weinig vraag er is van de klanten in mijn winkel naar duurzaam geproduceerde bedden en bedlinnen. Interesseert het mijn klanten niet? Of is er wat anders aan de hand? Na het onderwerp bij een aantal klanten aangesneden te hebben, blijkt dat klanten niet verwachten dat je ook écht duurzaam slapen kunt. Maar dat kan dus wél!

Auping

Auping bijvoorbeeld is zich heel erg bewust van de oplopende schaarste van energie, mineralen en grondstoffen en de impact hiervan op de ecosystemen. Binnen twee jaar wil Auping een Cradle2Cradle bedrijf zijn. Zo werken zij aan de realisatie van een circulaire bedrijfsvoering met hergebruik van materialen, zonder verspilling en zijn straks alle Auping producten veilig en energie-neutraal gemaakt. Nu al is het Auping Essential ledikant echt duurzaam door het gebruik van eerlijke materialen als hout, staal en aluminium die 100% recyclebaar zijn. Daarnaast is Auping actief om de gehele bedrijfsketen, dus niet alleen de eigen organisatie, maar ook de toeleveranciers en partners, duurzaam te maken.

update 13 mei 2020: Auping introduceert het eerste circulaire matras! Lees hier mijn blog over dit matras en ga hier naar het product.

update 1 mei 2021: Auping introduceert duurzame dekbedden en kussen! Lees hier mijn blog en ga naar de kussens en de dekbedden.

update 1 juni 2022: Auping introduceert nóg een circulair matras én een bijna circulair matras! Lees hier mijn blog en ga hier naar de duurzame matrassen van Auping.

Avek

Een fabrikant die heel goed bezig is, maar dat zeker niet van de daken schreeuwt is Avek. Avek is opgericht in 1927 en de belangrijkste doelstelling van dit familiebedrijf is continuïteit. Zij willen nu en in de toekomst op een duurzame en verantwoorde wijze bedden in Nederland produceren. Zij beseffen dat ze als fabrikant een verantwoordelijkheid dragen naar onze planeet, naar de medewerkers en naar de klanten. Zij vinden het belangrijk om goed met onze leefomgeving om te gaan, en daarom worden in de beddenfabriek geen milieubelastende stoffen toegepast en zijn er geen emissies van gevaarlijke stoffen naar grond, water of lucht. Energiebesparing is een belangrijk thema: zij investeren volop in energiebesparende licht-, verwarming-, en productietechnieken. De behoefte aan elektriciteit vullen zij geheel in met groene stroom, verkregen vanuit Europese windenergie. Met grondstoffen gaan ze bewust en selectief om. De bedden die zij maken zijn duurzaam en staan garant voor een lange levensduur.

Duurzaam slapen

Zo zie je maar: duurzaam slapen kan echt. Het heeft áltijd zin om naar duurzame producten te vragen; ook wanneer je een bed of bedlinnen zoekt.

Deel dit bericht via:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Gerelateerde blogs