703 0465 Auping Introductie Campagne Circulaire matras Facebook omslag 3417x1300 1 dtp

Auping Evolve matras: het eerste circulaire matras

Sinds kort hebben wij een nieuw matras in de winkel liggen: het Auping Evolve matras. Nu wij er een tijdje mee gewerkt hebben en de eerste matrassen verkocht zijn, vond ik het tijd om er wat over te schrijven. Want inmiddels weet ik dat niet iedereen de noodzaak inziet van goed recyclebare -of nog beter- circulaire matrassen. In Nederland alleen al worden elk jaar ongeveer 1,5 miljoen matrassen afgedankt en weggegooid. Veel matrassen worden verbrand of eindigen op de vuilstort. Daarom vormen matrassen wereldwijd één van de grootste bijdragen aan het huishoudelijke stortafval. Dat komt vooral door de complexe samenstelling van de aan elkaar gelijmde materialen.  Omdat deze al jaren aan elkaar vast zitten met een supergoede lijm, is het uit elkaar halen van een matras een uitdaging. Dus Auping heeft vast gedacht: “wat nou als we een matras maken die bestaat uit weinig verschillende materialen, die gemakkelijk na jaren gebruik weer van elkaar los te halen zijn?” En dat is ze gelukt!

Het Auping Evolve matras is circulair

Auping Evolve is het eerste circulaire matras ter wereld. Auping ontwikkelde een matras zonder schuim en zonder lijm, waarvan de materialen voor altijd opnieuw gebruikt kunnen worden voor een nieuw matras. Dit matras is niet alleen goed voor het milieu, maar óók heel goed voor je nachtrust. Want ondanks het weglaten van schuim, is het matras heel zacht en ook nog eens extra lekker ventilerend.

Het eerste volledig circulaire matras ter wereld; een mooie claim. Om te snappen hoe bijzonder het Auping Evolve matras is, moet je natuurlijk wel weten wat circulariteit precies is en wat het verschil is met bijvoorbeeld recycling.

Downcycling

Hierbij wordt een materiaal nog één of twee keer gebruikt om een ‘laagwaardig’ product van te maken. Het schuim uit de comfortlaag van matrassen kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een judomat, ondertapijt of geluidsisolatie van te maken. Het is positief dat zo’n matras niet direct op de afvalstapel belandt. Echter, na een nieuw leven als judomat belanden de ingrediënten van dit matras alsnog op de vuilstort. Eeuwig zonde.

Upcycling

Hierbij wordt van een laagwaardig materiaal iets hoogwaardigs gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het plastic uit de oceaan waar Adidas een sportkledinglijn van heeft ontwikkeld. De afgelopen decennia zijn er veel wegwerpproducten gemaakt. Heel goed dat er steeds vaker iets hoogwaardigs geproduceerd wordt van de restmaterialen die daarvoor geschikt zijn. Helaas is deze toepassing maar beperkt mogelijk en belanden deze materialen uiteindelijk toch op de afvalberg.

Circulariteit

Dit is de hoogste vorm van recycling. Dit houdt in dat alle materialen van het product eindeloos opnieuw hergebruikt kunnen worden en dat keer op keer op hetzelfde hoogwaardige niveau. Hiermee blijft de cirkel gesloten, gaat er geen waarde verloren én is er geen sprake van afval. Dát is circulair. Dat begint al bij het ontwerp van een product. En dit is exact wat Auping met de Auping Evolve matras heeft gedaan.

Auping Evolve bestaat uit 6 onderdelen: tijk, comfortlaag, pocketveren, vilten bodem, ritsen en biezen. Het matras bestaat uit slechts twee materialen: staal en polyester. Alles wordt bij elkaar gehouden door polyester garen en een speciaal hechtsysteem: Niaga® Adhesive. Het mooie van het Niaga® Adhesive hechtsysteem is dat de hechting door verwarming omkeerbaar is, zonder dat er restanten achterblijven. Dit is bij lijm bijvoorbeeld wel het geval. Op deze manier is het matras eenvoudig uit elkaar te halen en goed te recyclen, zonder verlies van kwaliteit van de materialen. Polyester en staal kunnen keer op keer gerecycled worden, en bieden bovendien hoogwaardig comfort. En juist dit kun je rustig een revolutie noemen. In beddenland dan.

Is Auping Evolve (straks) een tweedehands matras?

Zeker niet. Je slaapt gegarandeerd op een nieuw matras. Voor Auping betekent volledig circulair dat zij de grondstoffen van ieder matras hoogwaardig kunnen hergebruiken, oftewel voor nieuwe matrassen. Alle materialen doorlopen eerst nog een proces om uiteindelijk weer een nieuw matras te vormen. Over de hygiëne hoef je je dus geen zorgen te maken. Auping Evolve is niet alleen goed voor het milieu, maar óók heel goed voor je nachtrust.

Het Auping Evolve matras is comfortabel

Het Auping Evolve matras heeft een heup- en een schouderzone die zorgen voor een goede ergonomische ondersteuning. De comfortlaag van het matras is 4,5 cm dik en zorgt ervoor dat je heerlijk ligt. Het Auping Evolve matras bevat geen schuim of latex, waardoor het matras het best ventilerende matras in het Auping assortiment is.

Zonering Auping Evolve matras
Zonering gewoon matras versus Auping Evolve matras

Auping Evolve heeft 3 zones met pocketveren. Elke zone ondersteunt een specifiek lichaamsdeel: schouders, taille en heupen. Dit matras heeft een zachte schouderzone, een wat harde taillezone en een gemiddelde heupzone. Dat maakt Auping Evolve uitermate geschikt voor mensen waarbij de taille smaller is dan de heupen. En dat is bij bijna de helft van de mensen het geval.

Het lengteverschil tussen mensen komt met name vanuit het verschil in beenlengte. Vanuit die wetenschap kiest Auping ervoor om de zones in de matras van bovenaf op te bouwen. De zones concentreren zich op de schouders, de taille en de heupen. Hiermee zijn de hoofdzone (bij een conventioneel matras onderdeel van de schouderzone) en de beenzone (bij een conventioneel matras onderdeel van de heupzone) overbodig geworden. Het 3-zone matras is dus asymmetrisch opgebouwd, in tegenstelling tot de matrassen die vanuit het midden zijn opgebouwd.

Gedurende de nacht is het belangrijk dat je ruggengraat recht ligt. Deze loopt vanaf je nek tot aan je stuitje. Vanuit deze gedachten is het dus erg relevant om een heup-, taille- en schouderzone in je matras te hebben. Als deze 3 zones in je matras verwerkt zijn, dan word je ruggengraat ’s nachts goed ontlast en kan je lichaam herstellen.

BMI schema Auping Evolve matrasAfhankelijk van jouw gewicht en de lengte, kunnen wij aan de hand van dit schema een optimale hardheid voor de Auping Evolve adviseren. Uiteraard is dit een handvat en is het altijd raadzaam om in de winkel proef te gaan liggen op het matras. Auping Evolve is verkrijgbaar in drie verschillende hardheden: Soft, Medium en Firm. Er is specifiek voor gekozen om geen Auping Evolve Extra Firm te ontwikkelen. Op basis van onderzoek is de matraskern voor het circulaire design herzien. Nieuwe kennis over BMI’s is vertaald naar een verbeterde zonering en andere draaddikte van de veren. Hierdoor heeft er een verplaatsing plaats gevonden in de te adviseren hardheden. Op deze manier hebben we nu ook weer een passend matras voor de consument die voorheen extra firm zou kiezen. Uiteraard is het in het geval van een tweepersoons Auping Evolve mogelijk om deze met twee verschillende hardheden te verkrijgen.

Auping Evolve is qua opbouw, zonering en comfortbeleving niet te vergelijken met een ander matras uit het Auping assortiment.

De kenmerken van het Auping Evolve matras

 1. Optimale ventilatie en comfort

Per nacht verliezen we ongeveer 350 ml vocht. Dat is ongeveer evenveel als een blikje frisdrank. Daarom is het belangrijk om te slapen op een goed ventilerend matras. In Auping Evolve heeft Auping geen schuim gebruikt, waardoor het matras optimaal ventileert en ’s nachts niet broeierig aanvoelt.

De comfortlaag, gemaakt van 3D gebreid polyester, zorgt daarnaast voor extra comfort. Deze laag heeft een open structuur, waardoor vocht niet wordt vastgehouden. Daarnaast is deze comfortlaag hoogelastisch, waardoor het matras goed aansluit op het lichaam. Dit zorgt voor een goede ondersteuning en heerlijk comfort.

2. Lange levensduur

De meeste matrassen bestaan grotendeels uit schuim of latex. Dit materiaal is gevoelig voor licht en vocht. Na 8 tot 10 jaar is er vaak weinig over van de comfortabele schuimlaag over. De comfortlaag van Auping Evolve bevat geen schuim, maar is gemaakt van polyester met een 3D-structuur. Deze innovatieve laag wordt in gebruik nauwelijks dunner. Hierdoor blijft het matras lang lekker zacht en ontstaan er geen kuilen. De levensduur van Auping Evolve is vergelijkbaar met dat van andere matrassen van Auping: 10 jaar.

3. Weten waar je op slaapt met het Circularity passport

Circulariteit kun je niet garanderen wanneer je niet exact weet waar alle ingrediënten vandaan komen. Daarom vindt Auping het belangrijk om zo lokaal mogelijk te produceren en te weten waar alle ingrediënten vandaan komen. Die informatie is vastgelegd in het ‘Circularity passport’, dat inzicht geeft in de circulaire keten van het matras. Door het Niaga label aan de zijkant van het matras te scannen met een smartphone, zie je precies waar Auping Evolve van gemaakt is. Eerlijk en transparant.
Omdat ze er alles aan doen om onze wereld wat minder te belasten en wat meer te laten uitrusten, vinden ze het ook belangrijk dat de productie en het recyclen van de matrassen zo lokaal mogelijk gebeurt. Daarom bevinden de partners en producenten zich dichtbij (binnen een straal van 300 kilometer) de groene fabriek van Auping in Deventer.

4. Afritsbare bovenkant

De bovenste laag van het matras (de tijk) is afritsbaar en wasbaar op 40 graden. De tijk van de eenpersoons matras is eenvoudig te wassen in de wasmachine. De tijk van Evolve is vrij van wol en latex en komt qua comfort overeen met de Breeze-tijk.

En over 10 jaar?

Auping Evolve is het eerste circulaire matras waarvan de materialen keer op keer hergebruikt kunnen worden. Om deze reden wil Auping de gebruikte matrassen graag terug. Daarom zit er in de zijkant van elke Auping Evolve een kaart. Op deze kaart vragen wij aan de klant om zich te registreren op de website www.auping.nl/returnagreement. Zo houden ze de klant op de hoogte van het recycleproces. Als de klant is uitgeslapen op Auping Evolve, zorgen zij ervoor dat het gebruikte matras niet op de afvalstapel belandt.

Team work makes the dream work

Auping Evolve ontwikkelde Auping niet alleen, maar in samenwerking met DSM-Niaga. Dit is een in 2014 opgericht samenwerkingsverband tussen het opstartende bedrijf Niaga (omgekeerd Again) en Koninklijke DSM. Niaga® heeft zich ten doel gesteld om alledaagse producten die een grote bijdrage leveren aan ons dagelijks afval te herontwerpen, zonder in te leveren op kwaliteit of prijs. Het eerste product dat Niaga® heeft herontworpen is tapijt. Auping en Niaga® hebben in 2017 de handen ineen geslagen om te onderzoeken of deze oplossing ook toepasbaar is bij het maken van Auping matrassen. En dat is gelukt.

Gewonnen Awards

Met Auping Evolve heeft Auping inmiddels de Circular Award Business 2019 gewonnen. De Circular Awards zijn een initiatief van Nederland Circulair! in samenwerking met het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’. Ze worden uitgereikt aan de meest innovatieve producten of projecten die laten zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland.

De jury van ’s werelds meest gerenommeerde ontwerpwedstrijd, de Red Dot Design Awards, heeft Auping Evolve uitgeroepen als één van de winnaars in de categorie Product Design 2020. Deze Red Dot Award wordt aan Auping Evolve toegekend vanwege de uitmuntende ontwerpkwaliteit van dit allereerste circulaire matras ter wereld. De gewilde onderscheiding ‘Red Dot’ is het gerespecteerde internationale stempel van uitmuntende designkwaliteit.

Nieuwsgierig geworden? Ik nodig je van harte uit om de Auping Evolve matras zelf te komen bekijken en er natuurlijk op te  komen proefliggen. Want ik kan er nog zoveel over vertellen, uiteindelijk is het de bedoeling dat het matras bij jou past en voor jou lekker ligt.

 

Deel dit bericht via:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Gerelateerde blogs