Gisteren waren er klanten in de winkel voor een kledingkast. Ze hadden zelf bedacht wat ze wilden laten ontwerpen. Gaandeweg de tekening ontdekte ik dat deze klanten geen idee hadden van de benodigde maten. Als ik ze hun gang had laten gaan, was de kast te ondiep, de hangruimte te laag en de ruimte vóór de kast te smal geweest. Deze klanten zijn natuurlijk niet uniek, want hé…ieder zijn vak! Maar misschien wel handig om wat dingen op een rij te zetten voor als je je kledingkast wilt laten ontwerpen. Dus hierbij: de maatvoering van een kledingkast!
Maatvoering van een kledingkast: diepte
Waar de meeste denkfouten worden gemaakt, merk ik, is de diepte van de garderobekast. Het interieur van een kledingkast is 60 cm diep. Dat is namelijk de ruimte die je nodig hebt om je kleding netjes op te hangen, zonder dat het overal tegenaan schuurt en tussenkomt. Wanneer je geen hangkleding heb (in de betreffende kast) kun je de kast ondieper maken.
Wanneer je deuren voor de garderobekast wilt, bereken dan de diepte als volgt: de dikte van de draaideur tel je op bij de diepte van het interieur. Dus bijvoorbeeld: 60 cm interieur en 2 cm dikke deuren is samen 62 cm. Bij schuifdeuren tel je de diepte van het railsysteem op bij het interieur. Dus bijvoorbeeld: 60 cm interieur en 8 cm railsysteem is samen 68 cm.
Heb je ruimte tekort voor deze diepte? Dan is er vaak wel wat aan te doen. Scheelt het maar een paar millimeter? Dan kan de achterwand misschien wel anders gemonteerd worden, of misschien zelfs weggelaten. Vaak kan een interieur ook wel een klein beetje ondieper gemaakt worden, zonder al te veel problemen. Scheelt het echt een paar centimeter? Dan zou je kunnen overwegen al je hangkleding op te vouwen, of om je hangkleding niet gewoon te hangen, maar dwars op een uittrekbare garderobestang. Of je kan een combinatie maken van een ondiep gedeelte met een dieper gedeelte.
Maatvoering van een kledingkast: interieur
De meeste kastsystemen waarmee ik werk houden een ruimte aan tussen de legplanken van ongeveer 35 cm. Hangroedes kunnen op verschillende maten, maar minimaal wordt er een maat aangehouden van ongeveer 105 cm. Dat is voldoende voor blouses/overhemden en jasjes. Voor jurkjes, lange vesten en jasjes is het eigenlijk maatwerk: meet de lengte op die jij nodig hebt.
Meestal passen er twee laden in een ruimte tussen twee legplanken. Dat maakt de laden ongeveer 17 cm hoog en dat is ideaal voor ondergoed, sokken en accessoires als sjaals etc. Vaak zijn er ook hogere laden beschikbaar en dat is dan weer ideaal voor sportkleding, wanneer je je shirts en truien op wil vouwen en je pyjama’s. Ook heb ik wel eens klanten die hun schoenen in hoge laden willen.
Maatvoering van een kledingkast: breedte
De breedte van de kledingkast hangt in eerste plaats natuurlijk af van de ruimte die je hebt en wilt besteden. Daarnaast is het van belang: werk je met een op maat gemaakt kastsysteem, of een modulair kastsysteem? Een op maat gemaakt kastsysteem benut uiteraard alle ruimte die je hebt, van links naar rechts en van vloer tot plafond. Een modulair kastsysteem wil nog wel eens goedkoper zijn, maar zeker niet per definitie.
Een op maat gemaakt kastsysteem heeft uiteraard ook zijn beperkingen: meestal is een element maximaal 100 cm breed en daar komt dan een set draaideuren voor (2×50 cm) of één schuifdeur. Soms is een modulaire draaideurkast ook beschikbaar in 120 cm. Je berekent de elementen als volgt: neem de breedte van de ruimte (bijvoorbeeld 340 cm). Omdat het maximaal een meter breed is, deel je de breedte door 4 of meer, net wat je mooi of praktisch vindt. Je komt dus uit op 4 elementen van 85 cm, of 5 elementen van 68 cm, of 6 elementen van 57 cm. Bij een modulaire kast werkt het anders: dan zul je de modulaire maten bij elkaar moeten optellen totdat je een voor jou zo goed mogelijke situatie hebt. Stel je ruimte is 340 cm en de maten van de modulaire kast zijn 45, 60, 90 en 120 cm. Dan zou je kunnen kiezen voor 120-90-120: samen 330 cm. Er zijn vaak meerdere mogelijkheden en hoe breder je ruimte, des te meer mogelijkheden je hebt.
Wanneer je kiest voor een draaideurkast, hou dan ook altijd rekening met hoe ver de kast deur opendraait. Heb je een smalle doorgang en erg brede draaideuren, dan zou het nog wel eens in conflict kunnen komen met elkaar.
Maatvoering van een kledingkast: de hoogte
Elk kastsysteem heeft een maximale hoogte. Meestal is de maximale hoogte genoeg om tot (bijna) aan het plafond te komen. Bij sommige schuifdeurkasten wordt de rails op het plafond en vloer gemonteerd. Dat is natuurlijk qua stof ideaal! Bij alle overige situaties heb je te maken met montageruimte. Soms is het mooier om de kast niet helemaal tot aan het plafond te maken, maar juist een flink stuk lager te blijven. Kijk dus goed naar de situatie en hoeveel kastruimte je nodig hebt.
Kijk ook altijd even of je bij de hoge gedeelten van je kast kan. Planken waar je niet bij kan zonder opstapje, lenen zich uitstekend voor het opbergen van extra dekens of spullen die je niet iedere dag nodig hebt. Een hanggedeelte wat te hoog voor je is, kun je oplossen met een garderobelift.
Met al deze informatie kun je zelf aan de slag met het ontwerpen van je eigen, ideale kledingkast.