DSC 3310 DEF NAJAAR extended left bottem zonder artis

Welk matras is het beste voor mij? Deel 1: Ondersteuning

Er komt een ochtend dat je wakker wordt en denkt: ik heb een nieuw bed nodig! Omdat je niet lekker hebt geslapen, omdat je weet dat je bed eigenlijk te oud is geworden of omdat je er gewoon aan toe bent. In je lunchpauze ga je enthousiast googlen: ‘welk bed is het beste voor mij’ of ‘tips nieuw bed kopen’. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Merken die hun eigen bed het allerbeste vinden, een Consumentenbond die een ander matras het beste test. Dan vraag je eens rond bij je collega’s. Ze hebben allemaal een mening en allemaal een ander matras, hard, zacht, schuim, veren. Er is zoveel aanbod, zoveel tips, zoveel meningen….Welk matras is het beste voor mij?

Maatwerk in bedden

 

Het belangrijkste om te weten is dat een goed bed maatwerk is. Rekening houdend met je lichaamsbouw, gewicht, slaaphouding en persoonlijke voorkeuren. Het is toch ook voor de hand liggend dat een dame van 160 cm lang, een gewicht van 50 kilogram, die het altijd koud heeft, een ander matras nodig heeft dan een mijnheer van 2 meter lang met een gewicht van 95 kilogram, die het altijd heel warm heeft? Omdat het wat veel is om in één keer uit te leggen, begin ik in deze blog met de hardheid van de matras.

Hardheid

Bij bijna alle matrassen wordt een zgn. hardheid vermeld. Dit lijkt een vrije keuze voor de consument te zijn, maar dat is het vaak niet. Allereerst wil ik hierover graag vertellen dat de fabrikant het dan kan hebben over de ondersteuning óf over het comfort. En omdat ze beide worden benoemd met ‘hard’ of ‘zacht’, wordt dat erg verwarrend voor de consument. Laten we beginnen met de ondersteuning.

Ondersteuning:
Kijk even naar deze plaatjes:

Welk matras is het beste voor mij? Goede en slechte ondersteuning schematisch weergegevenBij het bovenste plaatje is de ondersteuning niet goed: het bed is te zacht. Dit gebeurt er wanneer iemand van 100 kg gaat liggen op een matras die geschikt is voor personen tot 60 kg.

Het middelste plaatje geeft weer wat er gebeurt wanneer iemand gaat liggen op een te hard matras: een matras met een te harde ondersteuning. Doordat de schouder niet genoeg in de matras zakt, komt er een vervelende knik in de ruggegraat.

Het onderste plaatje is perfect: de schouders kunnen precies genoeg zakken in het matras, de taille blijft ondersteund, de heupen kunnen zakken in het matras en het gevolg is een perfect rechte ruggengraat. Dit is het streven van de échte beddenspecialist!

Bij (pocketvering)matrassen wordt vaak gebruik gemaakt van een gewichtsklasse. Sommige fabrikanten hanteren standaard (tot bijvoorbeeld 80 kilogram) en stevig (vanaf 80 kilogram). Andere fabrikanten werken met schema’s waarin lichaamslengte en gewicht worden meegenomen. Adviezen van fabrikanten zijn een handvat, een beginpunt om van uit te gaan werken. Er is áltijd een grijs gebied, maar blijf ín of dichtbij je eigen gewichtsklasse.  Hoe kun je zelf de ondersteuning van een matras controleren in de winkel? Ga op je zij op het bed liggen. Voeten op elkaar, knieën op elkaar en je benen iets opgetrokken. Net zoals op het plaatje hierboven. Vraag naar een kussen op de juiste hoogte en ga niet met je schouder op het kussen liggen. Voel hoe het matras ligt: gaat je schouder diep genoeg het matras in? Is je taille genoeg ondersteund? Worden je heupen genoeg ondersteund? Ga ook even met je vlakke hand tussen het matras en je taille; hoe moeilijker dat gaat, hoe minder ruimte er tussen matras en taille is, des te beter ondersteund het matras de taille. Schaam je niet om te vragen of de adviseur een foto van je rug maakt, zodat je zelf ook kan zien hoe je ligt.

Welk matras is het beste voor mij?

Omdat elke lichaam anders is, kan niemand voorspellen op welk matras jij het lekkerst ligt. Daarom is het ook moeilijk om een advies te geven aan iemand die ik nooit heb gezien. Maar wat open deuren intrappen kan geen kwaad, dus toch maar een lijstje “matrassen met goede ondersteuning voor…”

personen met brede schouders:

Auping Evolve – Bodytype Y

Auping Elysium – Bodytype Y

Auping Elite – Bodytype Y

AVEK Ouro

Swissflex Versa 24 Geltex inside

Tempur matrassen

personen met brede heupen:

Auping Evolve – Bodytype A

Auping Elysium – Bodytype A

Auping Elite – Bodytype A

AVEK Ouro

Tempur matrassen

personen met brede heupen én schouders:

Auping Evolve – Bodytype X

Auping Elysium – Bodytype X

Auping Elite – Bodytype X

AVEK Ouro

Tempur matrassen

Maar het belangrijkste is om in de winkel te gaan liggen, je te ontspannen en te voelen. Dat is en blijft de beste manier om een matras uit te kiezen. Bij de Droomfabriek staan we 5 dagen per week voor je klaar om je te helpen met het maken van de beste keuze, rekening houdend met jouw lichaamsbouw en jouw persoonlijke voorkeuren.

Deel dit bericht via:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Gerelateerde blogs