Planten

Planten in de slaapkamer

Het valt me altijd op dat in de meeste slaapkamers geen planten staan. Van mijn oma mocht dat ook niet, omdat de planten in de slaapkamer de zuurstof op zouden nemen die we zo hard nodig hebben ’s nachts. Gelukkig weten we inmiddels beter en hebben we vastgesteld dat planten geen kwaad kunnen in de slaapkamer. De hoeveelheid zuurstof die planten nodig hebben is zo klein dat niemand daar last van kan hebben. Maar nu rijst de vraag: waarom zou het hebben van planten in de slaapkamer goed kunnen zijn?

Luchtzuivering

De lucht in ons huis is vaak veel slechter dan de lucht buitenshuis, ook al woon je in een stad. Ongezonde stoffen bevinden zich in onze huizen door schoonmaakmiddelen, lijm, verf, printers, bouwmaterialen, wasdrogers, sigarettenrook enzovoorts.
Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw bleek uit onderzoek van de Nasa dat kamerplanten de lucht kunnen zuiveren van die ongezonde stoffen. Ze binden fijnstof aan hun bladeren en zo verdwijnt het uit de lucht.

Luchtvochtigheid

In veel huizen in Nederland is de luchtvochtigheid veel te laag. De luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 60 procent. Natuurlijk heb je het liefste de ideale luchtvochtigheid in huis. De luchtvochtigheid is gemakkelijk te meten met een hygrometer. Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of zelfs huidklachten.
Planten maken droge lucht vochtiger. Planten verdampen namelijk 90% van het water dat je ze geeft. Vooral planten die veel water nodig hebben helpen hier dus goed bij.

Gemoed

Zelf ben ik altijd sceptisch over alle gezondheidsclaims, en dus ook over gezondheidsclaims over planten. Maar ik word wél vrolijk van de aanwezigheid van een plant. En misschien ook wel een beetje relaxter. En dat is ook belangrijk in de slaapkamer!

Welke planten in de slaapkamer

Onderzoekers hebben een zestal planten samengesteld waarvan zij denken dat deze het meest effectief zijn om de lucht in de slaapkamer te verbeteren, je te kalmeren en alzo beter te laten slapen:

Planten in de slaapkamer - aloe vera

Aloë vera is een fantastische kamerplant. Hij heeft veel voordelen voor je gezondheid en is makkelijk in leven te houden. Deze plant is lucht zuiverend en geeft ‘s nachts zuurstof af en dat is fijn om in je slaapkamer te hebben. Zet Aloë Vera dicht bij of op de vensterbank, want Aloë vera heeft veel licht nodig.

 

 

Planten in de slaapkamer - jasmijnJasmijn is gekend omwille de rustgevende eigenschappen. De plant heeft een kalmerend effect en dus een positieve invloed op de slaapkwaliteit.

 

 

 

Planten in de slaapkamer - lavendelLavendel is een bekende plant die slaapverwekkend werkt, dankzij de rustgevende geur. Deze plant zorgt voor verlaagde stress en bloeddruk waardoor je sneller slaperig wordt. Lavendel vergemakkelijkt de lichte slaap en vermindert beweging van de ogen tijdens het slapen.

 

 

Planten in de slaapkamer - sanseveria

Sanseveria (trifaceiata) heeft eenvoudige groen-gele bladeren en passen bij elk interieur, ze hebben een luchtzuiverend effect. Ook deze planten geven zuurstof af tijdens de nacht en zijn goed tegen hoofdpijn.

 

 

Planten in de slaapkamer - graslelieNet als Aloë vera zuiveren graslelies de lucht. Hoe zuiverder de lucht hoe beter de slaapkwaliteit. Ze filteren formaldihyde uit de lucht en een paar planten op de vensterbank bewijzen dus hun nut in de slaapkamer.

 

 

Planten in de slaapkamer - kaapse jasmijnIn de buurt van de Kaapse jasmijn (Gardenia) wordt je minder actief. En minder actief zorgt dan weer voor rustige slaap.

 

 

 

En nu?
Nu ga ik naar de winkel om wat planten te kopen. Maar ik zet ook de ramen open voor wat verse lucht!

Deel dit bericht via:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Gerelateerde blogs

showroommodellen

Tot 50% korting

Sale