ledikant vs. boxspring

Ledikant versus boxspring

Dagelijks leggen wij in de winkel uit wat het verschil is tussen een ledikant en een boxspring. Soms vragen klanten ook of een boxspring altijd beter is. Er bestaat genoeg onduidelijkheid over om er hier eens wat over te vertellen. Wat is nou precies een bed, wat is een ledikant en wat is een boxspring? En de belangrijkste vraag: is het één beter dan het andere?

Wat is een bed?

Met een bed bedoelen we “dat waar je op slaapt” en dat kan een ledikant (met bodem en matras) zijn of een boxspring (met matras) zijn. Niet te verwarren met een slaapsysteem, want daar wordt een bed, mét kussen en deken/dekbed mee bedoeld.

Wat is een ledikant?

Een ledikant is de constructie die bestaat uit een hoofdbord, een voetbord en zijpanelen. Dit kan gemaakt worden van (gelaagd) hout, metaal, kunststof: you name it. Het ledikant wordt gecombineerd met een bodem: een spiraalbodem, een lattenbodem of een ander type bodem. Daarop komt het matras, zoals een pocketveringmatras of latexmatras, afhankelijk van je voorkeur én van je bodem. Want niet elk matras doet het even goed op elke bodem.

Wat is dan een boxspring?

Een boxspring is een specifiek type bed waarbij de bodem is vervangen door een ‘box’ gevuld met veren. Bovenop de boxspring wordt een matras geplaatst, vaak een pocketveringmatras. Dus zowel het gehele bed (bodem, matras en hoofdbord) wordt boxspring genoemd, maar ook de bodem van de boxspring is ….een boxspring. Dat maakt het natuurlijk extra verwarrend.

Vaak wordt een boxspring uitgevoerd met een gestoffeerd matras en een topmatras, maar dat hoeft zeker niet.

Alleen bij een boxspring?

Als reden voor de aankoop van een boxspring wordt vaak genoemd dat de boxspring hoog is en makkelijk in- en uitstapt. Dat is inderdaad vaak zo, maar er zijn tegenwoordig ook genoeg ledikanten met een goede hoogte. En er zijn ook boxsprings die minder pompeus (en dus minder hoog) worden gemaakt, speciaal voor klanten die van een wat ‘luchtiger’ bed houden. 

Een andere reden die vaak wordt aangegeven is dat een boxspring altijd een topmatras heeft, maar niets is minder waar. Er zijn heel goed boxsprings mogelijk met een ‘wit’ matras. Een niet gestoffeerd matras is ook nog steeds een goede optie voor op een boxspring. Daarnaast verkopen wij ook soms een ledikant met een gestoffeerd matras  en een topmatras. Vooral wanneer een gedeelte van het ledikant ook gestoffeerd is -bijvoorbeeld het hoofdbord- is het erg mooi om te zien.

Wat we ook vaak horen is dat een boxspring makkelijk uit elkaar te schuiven is en daarom eronder makkelijk is schoon te maken. Dit kan niet bij elke boxspring én er zijn ledikanten waarbij dit óók mogelijk is. ook niet echt een reden dus…

Dus ...een ledikant of een boxspring?

De keuze voor een ledikant of een boxspring hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en eventuele zeer specifieke slaapbehoeften. Kom dus altijd naar de winkel met je wensen en zoek dan samen met de adviseur naar de oplossing!

Deel dit bericht via:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Gerelateerde blogs

showroommodellen

Tot 50% korting

Sale