Hoe belangrijk is slapen eigenlijk

Hoe belangrijk is slapen eigenlijk?

Laatst had ik een kleine discussie met één van mijn kinderen aan de keukentafel. Ze vertelde me dat tijdens de biologieles de docent vroeg wat de eerste levensbehoeften van de mens zijn. Met verbazing hoorde ik aan dat volgens de kinderen én de docent de eerste levensbehoeften drinken en eten zijn. Er werd nog wat gediscussieerd over andere levensbehoeften, zoals bewegen en lachen (?), maar slapen werd überhaupt niet genoemd. Niet door de leerlingen, maar ook niet door de docent. Niet terecht, zo blijkt uit vele onderzoeken en studies. Dus … hoe belangrijk is slapen eigenlijk?

Uiteraard hebben wij daarna een serieus gesprek gehad over hoe belangrijk slapen eigenlijk is. En wat blijkt dan: eigenlijk weten mijn kinderen dat best. Want wanneer zij een keer laat naar bed gaan, voelen zij dat de volgende dag meteen, en wij trouwens ook! Ze zijn crumpy, begrijpen grapjes opeens niet meer en hebben moeite om zich te concentreren op hun huiswerk. Dus: voor iedereen die zijn prioriteiten nog niet op orde heeft:

Hoe belangrijk is slapen eigenlijk?

Hoe belangrijk is slapen eigenlijk echt?

1. Slaapgebrek zorgt ervoor dat je prikkelbaar bent
2. Door slaapgebrek verlies je je gevoel voor humor
3. Slaap is essentieel voor het goed reguleren van je lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je zenuwstelsel naar behoren werkt.
4. Volgens een studie van het Centrum voor Slaaponderzoek van de Loughborough Universiteit, veroorzaakt elk verloren uur slaap van de acht benodigde uren, voor het verlies van ongeveer één IQ-punt. Stel je voor hoe gebrekkig je brein functioneert na een hele week slecht slapen.
5. Een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je moeite hebt met het concentreren op taken, het herinneren van zaken en het maken van rationele beslissingen.
6. Slaapgebrek beïnvloedt de wijze waarop je lichaam voedsel verwerkt. Op de lange termijn kan dit zelfs tot overgewicht leiden.
7. Het krijgen van voldoende slaap heeft invloed heeft op je levensduur
8. Slaapgebrek kan je immuunsysteem verzwakken, waardoor je kwetsbaar wordt voor virussen en bacteriën en dus meer vatbaar voor ziekte
9. Langdurig slaapgebrek kan zorgen voor nerveuze en soms zelfs angstige gevoelens
10. Slaapgebrek leidt tot een vermoeide huid en doffe haren, want tijdens de slaap vernieuwen huid- en haarcellen zich
11. Ernstig slaapgebrek heeft hetzelfde effect als alcohol, je reactievermogen vertraagt.

Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel! De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat slaap onontbeerlijk is om goed te kunnen functioneren. Joop Zoetemelk zei het al: ‘de tour win je in bed’. En ik kan het niet méér met hem eens zijn. Zowel de kwantiteit (het aantal uren) als de kwaliteit van je slaap doen er écht toe, zeker als je het beste uit jezelf wil halen.

Lange tijd wakker blijven is gevaarlijk. De proeven die gedaan zijn met dieren liegen er niet om: uiteindelijk stierven de arme beestjes. Het feit dat het Guinness Book of World Records geen wereldrecord erkent voor “langste periode zonder slaap” vanwege de blijvende gevolgen en gevaren voor de gezondheid wanneer je jezelf dwingt om zo lang wakker te blijven, zegt ook wel wat. Niet proberen dus!

Erken dat je slaap nodig hebt, gemiddeld 8 uur per nacht. Misschien wat meer in de winter en wat minder in de zomer. Pak die rust, want je wordt er echt een leuker (en mooier!) mens van!

Deel dit bericht via:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Gerelateerde blogs