Een lekker dekbed

Een lekker dekbed

Vandaag kwam er een klant in de winkel op zoek naar een ‘lekker dekbed’. Maar wat is dat nu eigenlijk: een lekker dekbed? Dat is voor iedereen verschillend. Wanneer je het bijvoorbeeld vaak koud hebt, vind je nu eenmaal een ander dekbed lekker dan iemand die het altijd warm heeft. Logisch, toch? Een dekbed kan gevuld zijn met dons, wol, zijde, tencel of synthetisch materiaal en al deze vullingen hebben zo hun eigenschappen, waardoor het dekbed juist voor jou geschikt is, óf niet. Wat zijn nu de kenmerken van de verschillende vullingen van dekbedden?

Donzen dekbedden

Donzen dekbedden zijn ‘donzig’, zacht en licht. Heerlijk; echt een lekker dekbed! Een donzen dekbed valt soepel om je heen en het materiaal isoleert zo goed, dat je het snel lekker warm hebt, ook wanneer je in een koud bed stapt. Dekbedden worden in Nederland vooral gemaakt van ganzendons en eendendons. Het percentage vertelt je hoeveel procent van de vulling dons is, de rest zijn veren. In ‘het vak’ vinden wij 100% ganzendons eigenlijk het best, omdat dit de zachtste, donzigste en lichtste vulling is voor een goede prijs. Maar, dat hoeft voor jou natuurlijk niet zo te zijn: ken je die dekbedden van wintersport; dik, knisperend en een stukje zwaarder? Dat zijn dekbedden gevuld met eendendons en -veren. Hoe meer veren, hoe zwaarder! En dat vinden sommige mensen veel lekkerder!

Omdat donzen dekbedden gemaakt worden van verschillende soorten dons en veren, zegt het vulgewicht niet meteen iets over de warmte van het dekbed. Daarom werken we met warmteklassen:
warmteklasse 4 is een écht zomerdekbed
warmteklasse 3: voor mensen die het snel warm hebben
warmteklasse 2: voor mensen die niet warm of koud zijn; het meest gekozen dekbed in Nederland
warmteklasse 1: Een echt warm dekbed

Wanneer zou een donzen dekbed niet jouw eerste keuze moeten zijn?
Heb je een allergie voor huisstofmijt? Hoe goed het dekbed ook is behandeld en hoe dicht de tijk ook is geweven, de huisstofmijt vindt het nu eenmaal fijn in dons en daarom is dit dekbed niet het meest geschikt voor jou. Maar ook als je het altijd erg warm hebt of veel transpireert, zijn er betere alternatieven.

Wollen dekbedden

Wollen dekbedden zijn een stukje zwaarder en platter dan de donzen dekbedden. Vroeger, toen je ging logeren bij opa en oma, in een bed strak opgemaakt met een laken en deken…..dat gevoel! Een wollen dekbed zorgt voor warmte en geborgenheid. Zalig! De zomerdekbedden van wol hebben vaak een vulgewicht van 200-250 gram per m2, de voor/najaarsdekbedden zijn meestal gevuld met 400-450 gram per m2.

Wanneer zou een wollen dekbed niet jouw eerste keuze moeten zijn?
Heb je een allergie voor huisstofmijt? Hoe goed het dekbed ook is behandeld en hoe dicht de tijk ook is geweven, de huisstofmijt vindt het nu eenmaal fijn in wol en daarom is dit dekbed niet het meest geschikt voor jou. Maar ook als het lang duurt voordat je warm bent in bed, zijn er betere dekbedden voor jou.

Zijden dekbedden

Een dekbed gevuld met zijde is soepel, licht, in hoge mate temperatuur- en vochtregulerend. Allemaal eigenschappen waar ik meteen blij van wordt. Heb je altijd warm in bed? Of transpireer je vaak in bed? Dan is zijde jouw ding, écht waar! Maar het mooiste nieuws komt nog: een zijden dekbed is anti-allergisch! De huisstofmijt heeft niets te zoeken in een zijden dekbed. Wat een lekker dekbed is dit! Dus voor iedereen die onder een natuurproduct wil slapen, maar allergisch is: kies voor zijde! Vaak denken klanten dat je alleen in de zomer kan slapen onder zijde, maar dat is gelukkig niet zo. De Droomfabriek verkoopt ook zijden dekbedden die geschikt zijn voor het voor- en najaar, en samen met het zomerdekbed is het een behaaglijk warm winterdekbed.

Wanneer is een zijden dekbed minder geschikt?
Voor de échte, échte koukleumen onder ons is het zijden dekbed minder geschikt.

Tencel dekbedden

Tencel is de merknaam van een natuurlijke kunstvezel (Lyocell). Tencel is eigenlijk een soort viscose gemaakt van eucalyptusbomen. Speciaal beheerde, duurzame bossen worden gekapt voor het maken van Tencel. Het is een redelijk nieuw materiaal en daarom nog niet zo bekend. De fabrikant zegt: “TENCEL is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol, en veel beter vochtabsorberend dan katoen.” Het materiaal is heel geschikt om er dekbedden van te maken. Tencel dekbedden zijn minder soepel en zwaarder dan dons en zijde, maar soepeler en lichter dan wol. Ook een Tencel dekbed is anti-allergisch, want de huisstofmijt gedijt niet in Tencel.

Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden zijn over het algemeen gevuld met holle vezels en microvezels, die daardoor een stuk beter ventileren dan de synthetische dekbedden van vroeger. Er zijn zoveel verschillende soorten synthetisch materiaal met zoveel verschillende eigenschappen, dat ik niet kan aangeven of dit over het algemeen lichter, zwaarder, donziger of platter is dan een ander dekbed. Synthetische dekbedden zijn wel per definitie anti-allergisch, en heel geschikt voor iedereen die zijn dekbed wil wassen.

Een lekker dekbed voor jou

Nu is het tijd om te komen voelen. Gewoon, ‘live’ in de winkel. Voel hoe licht of hoe zwaar, hoe soepel of juist niet. Want een dekbed is bij uitstek een product om te voelen en te ervaren. Ik zie je straks bij de Droomfabriek om samen te bepalen wat jij een lekker dekbed vindt!

Deel dit bericht via:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Gerelateerde blogs