Caccaro Cabina

De droom van een inloopkast

Dit is al jaren mijn favoriete scene uit de serie Sex and the City. Carrie Bradshaw ziet voor het eerst de inloopkast die Mr. Big speciaal voor haar heeft gekocht. En wat voor een inloopkast! Dit is toch de ultieme droom van elke vrouw? Heb jij ook altijd al gedroomd van een inloopkast? Misschien heb je er gewoon de ruimte voor: met een andere indeling van je grote slaapkamer, of misschien kun je het rommelhok een nieuwe bestemming geven? Ik help je stapsgewijs met het zo goed mogelijk ontwerpen van je hele eigen inloopkast.

1. de afmetingen van de ruimte

Inloopkast plattegrondWanneer je weet waar de inloopkast moet komen, meet deze dan zo goed mogelijk op. Lengte, breedte én hoogte. Ook de ramen en deuren niet vergeten! Meet die ene koof, de verwarming en de borstwering ook nog even op. En verder alles wat je ziet wat in de ruimte hoort en blijft, want meten is weten! Maak er een plattegrond van. Floorplanner is een prima tekenprogramma om dat te doen, maar potlood en papier kan natuurlijk ook!

 

 

2. De afmetingen van de kleding

Hoeveel en wat voor kleding komt er in de kast? Uiteraard gaan we dit pas bepalen nadat je je kleding goed hebt bekeken. Het is nu belangrijk om vast te stellen welke kleding in de nieuwe inloopkast op maat komt. Ook hier geldt: meten is weten!
– Meet de hoeveelheid hangkleding op. Ik doe het altijd als volgt: Ik hang de kleding op lengte op. Dus ik begin met de langste items en eindig met de kortste. Meestal is het dan ook zo, dat de broeken bij de broeken hangen en de blousjes bij de bloesjes. Dan meet ik per categorie hoeveel roede (lengte en hoogte) dit onderdeel nodig heeft. Dus stel: ik heb 10 blouses en naast elkaar gehangen is dat 50 cm breed (dat is de lengte) en de langste blouse is 120 cm lang (dat is de hoogte). Doe dit ook voor de broeken, rokken, truien etc.
– Meet de hoeveelheid legkleding op. Hoe organiseer je je legkleding? Meet je stapeltjes op. Hoe breed vouw je je kleding? En hoe hoog worden die stapels bij voorkeur? En misschien wel het belangrijkste: meet de diepte van de stapeltjes. Leg je nu twee stapeltjes achter elkaar en vind je dat fijn of juist niet?
– Meet nu de overige items op. Meet de hoeveelheid sokken en ondergoed die je hebt. Heb je dit nu in een lade of mandje? Meet deze op en zet er als opmerking bij dat het groter mag, of juist kleiner. Doe hetzelfde met eventuele accessoires.
– Zet je schoenen naast elkaar en meet de totale breedte op (het mag in delen) en vooral ook de diepte van het langste paar, want schoenmaat 36 neemt minder diepte in dan schoenmaat 45! Denk ook aan de hoogte: sandaaltjes hebben een minder hoge ruimte nodig dan enkellaarsjes.

3. Het bekijken van de ruimte van de inloopkast

Nu wordt het leuk: waar we eerst nog alleen maar bezig zijn met meten en wat er al is, gaan we nu kijken naar wat er kan komen. Kijk naar de plattegrond van je ruimte en vergeet wat je er nu hebt staan; denk die rommel weg! Kijk naar de ruimte alsof je de ruimte voor het eerst ziet en laat je creativiteit stromen.

Slaapkamerslaapkamer met inloopkast

Hier bijvoorbeeld is een behoorlijk rommelige kamer met verschillende naast elkaar opgestelde kastjes, omgetoverd tot een opgeruimde, rustgevende slaapkamer. Alle onrust is verdwenen achter de schuifdeuren van de inloopkast.

4. Het indelen van de ruimte van de inloopkast

Om te beginnen:
I. Hou rekening met 60 cm diepte voor hangkleding
II. Hou rekening met 40 cm diepte voor legkleding
III. Hou rekening met minimaal 70 cm loopruimte tussen twee tegenover elkaar opgestelde kasten.
Kom je uit met de gemeten ruimte en de gemeten kleding? Dat is natuurlijk fantastisch! Maar meestal moeten we een beetje puzzelen en schuiven. Ik vind een loopruimte van 70 cm echt het absolute minimum en heb dus graag meer. Hoeveel meer hangt af van de personen die de kast gaan gebruiken en natuurlijk de ruimte die beschikbaar is. Gelukkig heb je ook de diepte gemeten van de gevouwen kleding en soms kun je daar ook nog wat centimetertjes smokkelen. En als het moet maak ik de kast met hangkleding ook iets ondieper, met een minimum van 50 cm. Hou er wel rekening mee dat de hangkleding dan een beetje buiten het interieur al komen.
Is je ruimte groot en vierkant? Bofkont! In jouw ruimte is alles mogelijk. Is je ruimte smal en lang? Met een spiegel aan het uiteinde maak je de ruimte groter. Is je ruimte voorzien van veel ramen? Vergeet de ruimte onder de ramen niet! En wanneer je op zoek bent naar nog meer extra ruimte: bedenk dat t-shirts opgevouwen op een plank meer ruimte innemen dan opgevouwen in een lade, tenminste als je de Konmari-methode gebruikt!

Ook kun je eraan denken om je schoenen ergens anders op te bergen, bijvoorbeeld in de hal.

5. Ontwerp je kasten

Lundia Original  Raffito

Nu is het tijd om een mooi kastsysteem te zoeken. Een inloopkast wordt het mooist wanneer je kastsysteem kiest dat helemaal op maat kasten voor jou maakt. Maar soms komen de maten van een modulair systeem toevallig heel goed uit en af en toe kun je een modulair element toch een beetje beter op maat maken.
Wil je een antracietkleurig interieur? Of liever wit? Of wil je een interieur van echt hout?
Let ook op de oplossing van het kastsysteem voor hoeken, als je een hoek wilt in je kast. Een hoek is altijd lastig! Wanneer de hoek bestaat uit hoekplanken is er een gedeelte van de plank waar je niet gemakkelijk bij kunt komen, maar wanneer er een roede hangt, hangt de kleding elkaar ook in de weg. Ik zoek over het algemeen altijd naar oplossingen met rechte maatwerkkasten, want dan benut je de ruimte vaak echt optimaal. Zoals je merkt ben ik geen voorstander van hoekkasten, maar in sommige situaties is het gewoon niet anders.
De meeste kastsystemen hebben een online tekenprogramma, zoals Raffito. Dit kastsysteem heeft elementen tot 100 cm breed en worden helemaal op maat gemaakt. Het tekenprogramma is supermakkelijk, dus je kan meteen aan de slag. Wanneer je gaat tekenen, hou er dan rekening mee dat lades en deuren wel open moeten kunnen.

6. Het plaatsen van de spiegel

Inloopkast met spiegel

Uiteraard hoort er een goede spiegel in een inloopkast. In een grote inloopkast is een mooie staande spiegel een ware eye catcher, maar voor de kleinere ruimtes moeten we creatief zijn. Een spiegel op de muur is in veel gevallen de oplossing. Heb je geen muur over? Misschien dan wel de zijkant van een kast, of op de deur van de ruimte? Veel kastsystemen hebben een uittrekbare spiegel: in een hanggedeelte wordt dan op de zijwand een rails bevestigd waar de spiegel aan vast komt. Een passpiegel hoeft niet groot te zijn: een breedte van 40 cm is vaak al voldoende.

 

7. Let op de verlichting

 

Ik merk dat verlichting vaak wordt vergeten in een (inloop)kast. Dat is erg jammer, omdat goede verlichting wel erg belangrijk is. In de eerste plaats zie je je spullen beter, in de tweede plaats kan goede verlichting de ruimte groter doen lijken, en in de derde plaats kan goede verlichting ook een sfeermaker zijn. Het is het echt waard om in te investeren, zeker omdat inloopkasten vaak worden gebouwd in ruimtes waar weinig daglicht binnenstroomt.

8. Maak een zitplek

Niets zo chique als een stoel of bank in je inloopkast, toch? Maar het gaat natuurlijk vooral over het aantrekken van je sokken en schoenen. Dat gaat nu eenmaal veel gemakkelijker als je even kunt zitten.

 

 

 

 

 

Met deze stappen moet elk klein kamertje in huis omgetoverd kunnen worden tot luxe inloopkast. Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag! Maak een afspraak met één van onze specialisten voor het ontwerpen van een inloopkast en ook jouw inloopkast kan binnen 6 weken gerealiseerd zijn!

Deel dit bericht via:

Twitter
Facebook
LinkedIn

Gerelateerde blogs